Midwinterfestival Grubbehoeve ’24Hours for Hope’

Hoop in woorden, klanken, beelden, smaken en geuren uit alle windstreken. Dat is wat je kunt verwachten op het eerste Midwinter Festival in en rondom een yurt bij Grubbehoeve. Kom luisteren, laat je inspireren en deel de trots van de Bijlmer.

Het festival komt tot stand in samenwerking met bewoners uit Grubbehoeve, de omliggende buurt en uit de netwerken van de collectieve ruimte, Hartje Bijlmer, Hemelsbreed en Concreate.

VERHALEN | WORKSHOPS| TALKSHOW | POETRY | MUZIEK | STORY-TELLING |ETEN DRINKEN |INTERVIEWS | KINDERPROGRAMMMA | EN MEER …

(Tijden en locaties onder voorbehoud)

Toegang gratis, beperkt aantal plaatsen yurt, kom op tijd.

Er is gratis warme chocolademelk, koffie en thee. Andere consumpties verkrijgbaar in ‘Bijlmermuseum vh De Nachtegaal’ zijn niet gratis.

Zaterdag 21 december

Fire, Steel and Stories

Part I

Het festival wordt zonder woorden geopend door klanken van staal van een muzikant van de Bijlmer Steel Band. Klavdia ontsteekt het vuur.

MAAIVELD BINNENHOF GRUBBEHOEVE,  ZATERDAG 21 DECEMBER 18:00 -19:30 uur

.

The drunken unicorn

and the crazy cat

'The drunken unicorn and the crazy cat' door Klavdia Teratai

This performance by Klavdia Teratai takes you on a journey to remembering trust, responsibility, belief and love towards yourself. This to overcome the duality of life and remember the union within.
You are an important part in the Whole Creation, so let’s create, create, create!

Dreamed of and created by Klavdia Teratai (Debelova), supported by beautiful people who are always in my heart.

MAAIVELD BINNENHOF GRUBBEHOEVE, ZATERDAG 21 DECEMBER, 18:45 uur

Dromen uit beton

.

Hoe maak je je dromen waar in een wijk van beton? Daan Dekker vertelt over de hoop van Friedrich Nassuth, de stedenbouwkundige die de Bijlmer ontwierp. Verder gaat hij in gesprek met bewoners en muziekanten die hun dromen najagen en realiseren. Chris Polanen, dierenarts in Grubbehoeve vertelt hoe hij landde in de Bijlmer.

YURT, ZATERDAG 21 DECEMBER 19:30 – 20:45 uur

Sounds from the East

Een ontmoeting van twee meester-improvisatoren. De ene van Indiase traditie en de andere van jazz en Noord-Afrikaanse roots. De twee delen een dialoog van beide disciplines in één taal die een gedurfd samenspel en rustgevende soundscapes creëert. De show bestond uit klassieke Indiase stukken samen met westerse harmonieën, jazzimprovisaties en meditatieve momenten.

YURT, ZATERDAG 21:00 – 22:00 UUR

Project light art

Project Light art houdt zich bezig met het kennis opdoen over light paintings. Een kunst waarmee je doormiddel van de lange sluitertijd op een camera en verschillende lichtbronnen tekeningen en andere kunstwerken mee kan maken. Doe met met deze interactieve workshop van Jeremy Paesch.

MUSEUMZAAL, ZATERDAG 20:00 UUR

Zondag 22 december

Yoga

Midwinter zonnegroet

Midwinter zonnegroet met Brits Ghanese Oluseyi Kolade. Bij deze yoga-sessie is Engels de voertaal.

YURT, ZONDAG 10:00 UUR

60 minutes for hope

Viering met Hemelsbreed over geloof, hoop en liefde

YURT, ZONDAG, 11:00 UUR

Indonesische lunch

Voor de vroege gasten en iedereen die vanaf nu wil binnenlopen heeft buurvrouw Monica een hoop Indonesische hapjes voor een heerlijke lunch samengesteld.

BIJLMERMUSEUM, ZONDAG vanaf 12:00 uur tot de hapjes op zijn.

Kinderprogramma

Creatief met spullen

Aan de slag met allerlei materiaal. I.s.m. V-Kids.

BIJLMERMUSEUM, zondag 13:00 – 16:30 uur

Vertelkwartiertjes

Er liggen een hoop boeken waaruit voorgelezen wordt

BIJLMERMUSEUM, zondag 13:00 – 15:30 uur

Fire, steel and stories

part II

When words fail

music speaks

Muziek heeft effect. Dat is duidelijk. En dat klank en trilling helend werkt, is al duizenden jaren bekend in vele culturen. Klankschaal kunstenares Ilonka van Gog weet er alles van en zal op zondag in een half uur durende show je de trillingen van de ohmklank laten ervaren. Er wordt gezegd dat dit de klank is waaruit alles is ontstaan en dat elke ziel deze klank herkent. Hoe jong of oud je ook bent en wat je verhaal ook is.

Meer weten over Ilonka’s werk en wijze? Kijk op: www.loveinsound.com

YURT, ZONDAG 13:15 – 13:45 UUR

Thuiskomen

Drie vrouwen met ieder een ander verhaal over het vinden van een nieuw thuis is een vreemde omgeving. Een kwam in haar eentje uit Marokko naar Nederland en volgde haar eigen weg. Jenny van Dalen liet in de jaren zeventig het haar bekende Amersfoort achter zich en vestigde zich in de Bijlmer, waar ze gefascineerd raakte van de on-Nederlandse dynamiek van de nieuwe stad en zich steeds meer thuis voelde. Bij het onderzoeken van haar afkomst ontdekte Henna Mah dat elke generatie in haar familie steeeds opnieuw emigreerde en een nieuw thuis zocht.

YURT, zondag 14:00 UUR

Schulden in overvloed

Studiebeurs, rood staan, koopkrediet, salarisvoorschot, persoonlijke lening, doorlopend krediet, hypotheek, creditcard. Onze samenleving is gebouwd op schuld. We lenen van onze eigen toekomst.  in de hoop op …Hoe ga je daarmee om? Wat zijn signalen dat je teveel leent? Dat je bang wordt om enveloppen te openen? Hoe kom je eruit en bouw je weer een leven zonder schulden op? Luister naar de verhalen en deel tips en trucks. Talkshowhost Hendrik Juliana geeft er een optimistische en vrolijke twist aan, maar gaat lastige vragen niet uit de weg.

Met Don Ceder, Schuldhulpmaatje, Romi Felter, bewindvoerder en onderneemster Elisabeth Werter.

YURT, zondag 15:00 UUR

Bijlmerliedjes

In een kort literair intermezzo ‘Bijlmerliedjes’ vertelt schrijfster Diana Tjin over haar boek ‘Een Bijlmerliedje’ dat gaat over een jonge vrouw die opgroeit in de Bijlmer van de jaren zeventig. Soul-muziek is als een rode draad in haar verhalen aanwezig. Zangeres Amaria zingt een van de soul-liedjes en dichter en spoken word artiest Sydney Lowell neemt je mee op een reis door haar gedachten en leefwereld, en laat je onderweg reflecteren en voelen met kwetsbare, krachtige, emotionele en activistische gedichten.”

YURT, zondag 16:00 – 16: 30 UUR

Grubbehoeve gasvrij en duurzaam?

Gaan we in Grubbehoeve omschakelen van fossiele naar duurzame energie. Hoe gaan we om met onze afvalstromen? Wachten we af of trekken we het initiatief naar ons toe? Wat kan het opleveren en hoe verdelen we dat op een eerlijke manier?

Met Anne-Marie Tiebosch (Groenplatformzuidoost) en Mischa Meerburg (Amsterdam Fossielvrij) en Dennie Armélita (Coforce), moderator Ragna van Damme

YURT, zondag 16:40 – 17:30 UUR

Zelf aan de slag! Workshops.

Doe het niet zelf

Doe je mee? We gaan ‘Doe Het Niet Zelven’. Dat betekent kortstondig samenwerken met mensen die je wel of niet kent. Het is voor iedereen die een vraag heeft of graag wil netwerken en een ander wil helpen. Bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers, creatieve makers, buurtgenoten.

Alles mag.Wat is jouw vraag die je inbrengt? Help elkaar: Doe Het Niet Zelf! Meld je aan en ontdek alvast met wie een match hebt. www.doehetnietzelf.org

PLEK ENZO, Grubbehoeve 48, ZONDG 14:00 UUR

Positiever, sterker en respectvoller

Wil jij leren hoe je positiever, sterker en vooral respectvoller het gesprek aan kan gaan met alle mensen in elke situatie, zonder daarbij de harmonie te verliezen?

Dan zijn deze workshops echt iets voor jou! Je leert door ervarings-oefeningen de fijne kneepjes en handigheden op een sociale en gezellige manier onder de knie te krijgen.

De workshops worden gegeven aan buurtbewoners door (vaak jonge) buurtbewoners die zijn opgeleid tot trainer. Meer weten? zuidoost@inkr8.nl

MUSEUMZAAL, ZONDAG, 14:00 UUR

Masterclass Storytelling

Iedereen heeft een verhaal. Benieuwd welk verhaal via jou naar buiten wil komen? Of heb je al een kort verhaal dat je graag meer aandacht wilt geven en tijdens het open buurtdiner aan een van de tafels wilt vertellen? Doe mee met deze korte Masterclass Storytelling.

PLEK ENZO, GRUBBEHOEVE 48, 16:00 UUR

Fire, steel and stories

part III

Lichtjespad

Zonnig lichtjespad voor jong en oud door Hemelsbreed. Levend kerstspel rond Grubbehoeve.

MAAIVELD BIJ DE YURT, START 16:30 UUR

African Gospel Songs

Nana zingt met drie andere vrouwen de sterren van de hemel.

YURT,  VANAF 17:30 UUR

Soup and walking dinner

Walking and talking diner i.s.m. Resto van Harte. In de yurt staat een grote stalen pan met soep. In Bijlmermuseum is een lopend buffet en kun je aanschuiven aan tafel om te eten, te luisteren naar verhalenvertellers en je buren te ontmoeten. De maaltijd wordt op diverse locaties buiten en binnen opgeluisterd door zang door Groot-Geerdinkhofkoor, gedichten en spoken-word.

YURT, SOEP, ZONDAG, 18:00 – 19:30

BIJLMERMUSEUM, WALKING DINNER, ZONDAG, 18:00 – 20:00 UUR

Performances

Enkele leden van We The People … geven tijdens het diner enkele korte performances. We The People… is voor de mensen. “Wij die willen creëren, voelen, delen en onszelf willen uiten, maar zich weinig herkennen in de mainstream. Wij geloven dat kunst democratisch zou moeten zijn en dat de kracht van expressie light in de diversiteit ervan.”

BIJLMERMUSEUM, ZONDAG, INLOOP 19:30 – 20:00 UUR

Jongeren

We The People … come together

Een safe space voor creative & open minded souls waar verhalen en unity de ruimte vullen. Akoestische storytelling, poetry, rap, muziek, comedy, gedachten…; op open veld komen we in een yurt (een grote Mongolische tent) samen om verhalen te delen en met elkaar te viben. Iedereen mag iets delen, dus welk verhaal neem jij mee?

COLLECTIEVE RUIMTE, ZONDAG, INLOOP 19:30 – 20:00 UUR

YURT, ZONDAG, 20:00 UUR Semi-besloten bijeenkomst.

Vooraf aanmelden: www.facebook.com/wethepeople

Het festival komt tot stand met dank aan